Ovo su zemlje koje će imati najveći uticaj na rast globalnog BDP-a

Globalna ekonomija, opterećena napetostima izazvanim trgovinskim ratom i povećanom ekonomske neizvjesnosti, u sljedećih pet godina mogla bi zabilježiti veliki pad privrednog rasta, procjenjuju stručnjaci.

Prema očekivanjima, stopa rasta u Kini nastaviće da usporava, dok bi njihov udio u rastu globalnog BDP-a s trenutnih 32,7 posto mogao pasti na 28,3 posto. Slabiji globalni rast, za koji se očekuje da će ove godine pasti na 3 posto i time biti najsporiji još od globalne finansijske krize, zahvatiće 90 posto svjetskih zemalja, pokazuju novi podaci MMF-a.

Kako bi otkrili koje su privrede trenutno ključni igrači u globalnoj ekonomiji, a koja će to tek postati, poređenjem projekcija MMF-a i pariteta kupovne moći Bloomberg je napravio projekciju zemalja koje bi do 2024. godine mogle imati najveći uticaj na globalni BDP.

Prema njihovim procjenama, SAD bi do 2024. godine mogao ostvariti pad od 4,6 posto. S druge pak strane, indijski udio u rast globalnog BDP-a mogao bi se s trenutnih 13,5 porasti na 15,5 posto.

Što se tiče ostalih velikih svjetskih sila, Indonezija će ostati na četvrtom mjestu, ali uz blagi pad udjela od 0,2 posto. Velike promjene osjetiće Velika Britanija koja bi zbog problema oko Brexita, moglo pasti na 13. mjesto, ali i Japan koji bi mogao pasti na deveto mjesto. Procjenjuje se da će Brazil s 11. porasti na 6. mjesto, dok će udio Njemačke kao najjače evropske ekonomske sile ostati na 1,6 posto.

Najveće iznenađenje u idućih pet godina mogli bi ostvariti Turska, Meksiko, Pakistan i Saudijska Arabija, dok bi Španija, Poljska, Kanada i Vijetnam mogli nestati s liste 20 najuticajnijih zemalja.