Impresivna saradnja Devialet i Ulysse Nardin brendova

Saradnja sa francuskim audio brendom ima nevjerovatni zaplet.

Davno prije nego što je izmišljeno električno osvjetljenje, zvuk sata je bio jedini način da “čujete” vrijeme u mraku. Danas, ti elementi su svakako sasvim nepotrebni, ali to nije zaustavilo prestižne časovničarske brendove iz čitavog svijeta da se još jednom posvete ovom ezoteričnom mehanizmu. Najnoviji primjer koji potvrđuje našu priču, dolazi sa potpisom Ulysse Nardin brenda.

Novi Hourstriker Phantom model predstavlja časovnik ograničenog izdanja kreiran u partnerstvu sa kompanijom Devialet koja potiče iz Francuske, a koja je specijalizovana za audio uređaje visokog kvaliteta i ima reputaciju tvorca nekih od najfinijih bežičnih zvučnika na tržištu.

“Glavni dizajner brenda Devialet je Emanuel Nardin, koji je zapravo praunuk Uliseja Nardina”, kaže Stefan von Gunten, direktor istraživanja i inovacija Ulysse Nardin brenda. “Ipak, došli smo na ideju da sarađujemo sa Devialet timom, kako zbog estetike, tako i zbog tehnike sata”.

Gledajući dalje od svijeta visokog časovničarstva, kako bi kreirali novu generaciju zvučnih modela, Ulysse Nardin osmislio je sasvim nov pristup zvuku unutar ručnog sata. Oslanjajući se na Devialet ekspertizu u fenomenu distorzije, dvije kompanije su kreirale glasniji zvuk.

“Časovni je bio dvije godine u proizvodnji”, kaže Patrik Prunio, CEO Ulysse Nardin brenda. “Tražio sam eksperte u polju zvuka sa kojima bih mogao da sarađujem na novom modelu i otkrio sa Devialet. Bio sam ubijeđen da su oni najbolji, pa se Stefan von Gunten, vođa inovacija u našem brendu, obratio Maksu Raineru, mehaničkom inžinjeru Devialet brenda. Od tad pa na dalje, naša saradnja bila je organska, prirodna i očigledna. I Ulysse Nardin i Devialet cijene razvoj časovnika visokog kvaliteta i revolucionarnih zvučnih sistema”.

Evo kako su oni to postigli: “Ispod se nalazi polu-proizrni deo, tako da možete vidjeti komad mehanizma. To je časovnik koji se oglašava svakog sata, a inžinjer Devialet brenda je ubacio zvono od 85 decibela, što je poprilično visoko za časovnik. Naravno, to nije crkveno zvono – zapravo, njegova jačina zavisi od veličine strukture, ali je zaista visoko. Zahvaljujući specijalnoj vezi koja potiče od gonga, zvono vibrira na ravnoj površini, tako da nema raspršivanja zvuka. Baza gonga je povezana sa tankom titanijumskom membranom, koju možete vidjeti sa zadnje strane”.

Estetika ovog modela bila je u centru pažnje, baš kao i njegova mehanika. Satenski brušeni antracitni brojčanik koji nas asocira na čipkastu mrežu inspirisan je Chladni figuricama – odnosno dezenima koji otkrivaju vibracije na rigidnim površinama. Kućište prečnika 43 mm napravljeno je od poliranog titanijuma, koji je odabran zbog činjenice da pomaže rezonanci zvona.

Hourstriker Phantom model dostupan je za kupovinu po cijeni od 72.500 dolara, a dostupan je u ograničenom izdanju od samo 85 komada.