Izraelska M. T. Abraham Grupa jedina dostavila ponudu za Aluminij

Mostarski Aluminij izvijestio je u utorak kako je zasad “M. T. Abraham Grupa” jedina dostavila svoju ponudu za tu kompaniju odbacivši time pisanja kako su Vladi Federacije BiH pristizale i druge ponude investitora.

“M. T. Abraham Grupa” svoju je ponudu prezentirala Vladi Federacije BiH 17. oktobra, što su i oni sami prošle sedmice objavili u medijima, a u međuvremenu je s njihovom ponudom detaljno upoznata i Uprava Društva Aluminij”, navodi se saopštenju Aluminija Mostar.

Dodaje se kako Uprava sa svoje strane podržava sva nastojanja potencijalnih investitora da se kroz konkretna i realna investicijska ulaganja omogući ponovno pokretanje proizvodnje i osigura održiv i stabilan koncept rada i razvoja Aluminija.

“Uz nadu da će se uskoro nastaviti razgovori između navedenog ponuđača i Vlade Federacije BiH, želimo istaknuti kako je u međuvremenu u Aluminiju urađen najveći dio posla na planu restrukturiranja kompanije, tako da bilo koji ozbiljan investitor može računati na ulazak u visokoprofesionalnu radnu sredinu, spremnu da odgovori svim potrebama”, ističu iz mostarske kompanije.

Takođe naglašavaju kako su se pokazala tačnim njihova predviđanja da prestanak rada Aluminija ne može donijeti nikome bilo kakvo dobro te da je vidljivo kako problemi s kojima se suočio Aluminij imaju itekako velik odraz na našu bližu i dalju okolinu.

“Ne slažemo se s analizama i ocjenama kako je prestanak rada Aluminija osigurao stabilizaciju elektroenergetskog sistema i stvorio uvjete za niže cijene struje za potrošače, jer to naprosto nije tačna računica, nego je naprotiv Aluminij d.d. Mostar godinama bio stabilizator sistema”, pojašnjava se u saopštenju.

Ponovnim podizanjem Aluminija na zdrave i čvrste noge, kako kažu, uspostavio bi se rast BDP-a, izvoza i svih drugih važnih parametara koji pokazuju ekonomsku snagu jednog društva.