Dolar oslabio nakon smanjenja kamata Feda

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedelje oslabio prema korpi valuta, jer je američka centralna banka smanjila kamate već treći put ove godine.

Ako rast privrede nastavi dalje da se usporava, preduzeće i nove mjere.

Indeks dolara koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 odsto, na 97,25 bodova. Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,8 procenata, na 1,1165 dolara.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 0,4 odsto, pa je njegova cijena skliznula na 108,20 jena.

Američka valuta našla se pod pritiskom nakon što su u srijedu na redovnoj sjednici čelnici Feda odlučili da smanje ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, u raspon od 1,50 do 1,75 procenata, kako bi se podržao rast privrede.

Predsjednik Feda Džerom Pauel rekao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne namjerava dalje da smanjuje kamate ako ne bude velikih promjena u izgledima privrede.

Međutim, ako rast privrede nastavi da usporava, Fed bi mogao preduzeti dalje monetarne mjere, smatraju analitičari.

Prošle nedelje objavljeno je da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD u trećem tromjesečju porastao za 1,9 odsto u odnosu na isti period lani, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na 2-procentni rast u prethodnom kvartalu. Iako je taj, kao i podatak o zapošljavanju u SAD prošloga mjeseca, bolji od očekivanja analitičara, oba podatka ipak upućuju na usporavanje rasta privrede.

Dolar je oslabio i zbog toga što je nakon vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Jačanje eura pripisuje se, pak, odlaganju Bregzita do 31. januara sljedeće godine.