Džemper Kurta Kobejna na aukciji za 300.000 dolara

Kurt Kobejn je sa čitavim svijetom podijelio svoj predivni muzički dar.

Kada mnoge njegove fanove pitate da ga opišu, oni ga zamišljaju kako sjedi i svira gitaru u svom zelenom džemperu. Kao što mnogi znaju, Kurt je upravo tako izgledao tokom svog nastupa MTV Unplugged 1993.godine, a mnogi će se oduševiti činjenicom da su detalji baš sa tog nastupa dostupni za kupovinu.

Julien’s Auctions aukcijska kuća trenutno prihvata ponude za isti neoprani zeleni kardigan koji je Kobejn nosio prije 26.godina. Procjenjuje se da će džemper dostići cijenu između 200.000 i 300.000 dolara.

To je moć slavnih ličnosti; tokom šezdesetih, isti ovaj džemper je bio u prodaji sa cijenom od 16 dolara, a prije četiri godine ga je kupio njegov trenutni vlasnik, po cijeni od 137.500 dolara. Zapravo, nakon Kurtove smrti, džemper je poklonjen dadilji njegove ćerke Frensis, koja ga je aukcijski prodala kada je upala u tešku finansijsku situaciju kada je oboljela od raka prije pet godina. Danas, početna cijena koja se traži za džemper je 50.000 dolara, ali kao što smo naveli, vjeruje se da će biti daleko veća.

Što se samog džempera tiče, njemu nedostaje jedno dugme, ima nekoliko fleka i na nekoliko mjesta ima rupe od cigareta. Vlasnik je čuvao džemper u specijalnom pakovanju kako bi očuvao njegov integritet. Pored džempera, na aukciji će se naći i Kobejnova gitara, Fender Mustang za levoruke, a vjeruje se da će ona dostići cifru od 300.000 do 500.000 dolara.

I dok su fanovi slavnog benda Nirvana vjerovatno oduševljeni ovom ponudom, čisto sumnjamo da bi Kurt dijelio njihova osećanja. Kao što mnogi znaju, on sebe nije smatrao zvijezdom, nije bio materijalista i nije želio da bude bogataš.