EU i Kina dogovorile listu proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom

Svijet

Evropska unija i Kina su se dogovorile da zaštite 100 evropskih proizvoda sa oznakom geografskog porijekla u Kini i 100 kineskih proizvoda s tom oznakom u EU.

Postignutim dogovorom će se zaštititi imena proizvoda kao što su „kava“ (cava – špansko penušavo vino), irski viski, feta i pršut iz Parme, ali i pasta od pisjanskog pasulja, bijeli čaj „anji“ i panđin pirinač.

Time se znatno proširuje broj namirnica zaštićenih oznakom geografskog porijekla, u odnosu na 2012. godinu, kada je tom oznakom bilo zaštićeno po deset proizvoda s obe strane.

„To je pobjeda za obe strane, koja ojačava naše trgovinske odnose, koristi našem poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, kao i potrošačima na obe strane“, rekao je evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan, koji trenutno boravi u posjeti Kini.

Potrošači su, kako kaže, spremni da plate više za proizvode s oznakom zaštićenog geografskog porijekla. Sporazum i dalje treba da odobre Evropski parlament i Evropski savjet, koji predstavlja nacionalne vlade EU, ali se očekuje da će stupiti na snagu prije kraja 2020. godine, navodi se u saopštenju Komisije.

Predviđeno je da se četiri godine po stupanju sporazuma na snagu liste prošire s po još 175 oznaka geografskog porijekla s obe strane.