Dobit OTP Grupe u prva tri kvartala 930 miliona eura

Mađarska banka OTP u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvarila je 309,6 milijardi forinti (oko 930,5 miliona eura) neto dobiti, što je 29 odsto više na godišnjem nivou.

Rast su takođe doprinijele kupovine u Bugarskoj, Albaniji, Moldaviji i Crnoj Gori. Banka je objasnila da će neto dobit banaka u Bugarskoj, Albaniji, Moldaviji i Crnoj Gori biti 294 milijarde forinti, što bi bilo povećanje od 14%.

Neto profit Grupe imao je 47% učešća u poslovanju Grupe van Mađarske. Ovo je povećanje od šest procentnih poena godišnje. Najveće stope rasta zabilježene su na tržištima Ukrajine (+ 40 odsto), Hrvatske (+27 odsto) i Rusije (+17 odsto).

Banka je takođe u procesu dolaska u Sloveniju. U maju je francuski bankarski gigant Societe Generale potpisao sporazum sa OTP-om o prodaji SKB banke i njenih podružnica, koje posjeduje.

Otkupna cijena još nije objavljena. OTP još nije završio kupovinu SKB banke i trenutno je u procesu dobijanja potrebnih dozvola. Transakciju moraju odobriti Banka Slovenije i Evropska centralna banka i ombudsman. O postupku sa slovenačkom Agencijom za zaštitu konkurencije obaviješten je početkom juna.