Ruska VTB banka napušta Srbiju

Vlasnici VTB banke, druge po veličini u Rusiji, prodaće svoje poslovanje u Srbiji

Za kupovinu postoje dva kandidata, banke koje već posluju na srpskom tržištu, u stranom vlasništvu. Razgovori između predstavnika matične VTB banke i potencijalnih kupaca su u toku, a završetak cijelog procesa očekuje su u narednih nekoliko mjeseci, piše Blic.

Ova saznanja potvrdili i u Narodnoj banci Srbije. Guverner Jorgovanka Tabaković kaže za da postoji interes više kupaca i da su u pitanju vrlo ozbiljni potencijalni kupci iako zasad još niko nije zvanično aplicirao.

VTB banka je u Srbiju došla 2013. godine, kada je preuzela “Moskovsku banku”, koja je počela da posluje u Srbiji 2008. godine. To je bila prva ruska banka u Srbiji. Država Rusija ima 60,9 odsto udjela u VTB banci, dok su njeni klijenti najveće i najjače ruske firme.

VTB grupa prodaje i svoje banke u Ukrajini i Francuskoj. Ta bankarska grupacija posjeduje veliku međunarodnu mrežu u okviru koje nudi sveobuhvatan spektar usluga klijentima u više od 20 zemalja u Evropi, Aziji i Africi. Na tržištu Srbije VTB banka ima minimalno učešće, a prošlu godinu je prema izvještaju NBS završila gubitkom od oko 810 miliona dinara.

Na čelu banke je već 15 godina jedan od najiskusnijih ruskih finansijskih magova Andrej Kostin. On je još 1992. ukazom Borisa Jeljcina bio zadužen za finansijsku zaostavštinu i dugove SSSR-a. To je radio kao prvi čovjek Vnešekonom banke, iz koje je nastala VTB banka.