U Kini 60 novih milijardera

Uprkos produženom trgovinskom ratu i slabljenju ekonomskog rasta, najsposobniji kineski preduzetnici su našli pregršt načina da se obogate. Tačnije, 60 novih milijardera, od kojih je svaki samostalni preduzetnik, debitovalo je na ovogodišnjoj Forbesovoj listi 400 najbogatijih Kineza.

Novi članovi porodice najbogatijih u najgušćoj naciji na svijetu dolaze iz različitih djelatnosti – od industrije biotehničkih i električnih automobila do generičkih lijekova i proizvoda za njegu kože.

Najmanje polovina pridošlica obogatilo se zahvaljujući poslovima u sektoru posluživanja hrane i pića, prodaje obuće, čaja s mlijekom, orašastih plodova i začina. Charles Zhengyao Lu, recimo, pokušao je s iznajmljivanjem automobila i uslugom vožnje, ali se ipak obogatio zahvaljujući ulaganju u “Luckin Coffee”, popularni lanac kafe star jedva dvije godine, ali koji već ima gotovo 3.000 lokacija u Kini.

Da biste se plasirali u 400 najbogatijih Kineza, osim da ste Kinez, trebalo je najmanje jednu milijardu dolara neto vrijednosti, u odnosu na 840 miliona dolara prošle godine. Ukupno, novopridošli u dobi od 33 do 74 godine, zajedno vrijede 101 milijardu dolara. Taj iznos je pomogao da se poveća ukupna neto vrijednost od 400 najbogatijih u zemlji na 1,29 biliona dolara, čime je nadmašen prethodni rekord od 1,19 biliona dolara postavljen u 2017. godini.

Najsigurniji način probijanja u redove 2019. godine bio je pomoć u obrazovanju ljudi. Sektor koji se brzo razvija – Deloit procjenjuje da će se kinesko tržište obrazovanja proširiti s oko 380 milijardi dolara u 2018. godini na 480 milijardi do 2020. godine i 715 milijardi do 2025. godine – stvorio je sedam novih milijardera, uključujući najbogatijeg novopridošlog, Li Yongxina.