Jeff Bezos i Elon Musk nisu platili porez

Milioneri

U jeku međunarodne rasprave o povećanju poreza za multinacionalne kompanije istraga nezavisne organizacije ProPublica potvrdila je u utorak da je više američkih milijardera nekoliko godina uspijevalo u cijelosti da izbjegne plaćanje poreza na prihode.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku, koja na svojoj mrežnoj stranici ističe da želi “da osudi zlouporabu vlasti i izdaju povjerenja javnosti”, kaže da vlasnik Amazona Jeff Bezos nije u 2007. i u 2011. platio nijedan savezni porez, a Elon Musk, čelnik Tesle, nije ga platio 2018.

Jeff Bezos i Elon Musk su među trojicom najbogatijih ljudi svijeta.

Preduzetnik i političar Michael Bloomberg, poslovni čovjek Carl Icahn i filantrop George Soros takođe su izbjegli plaćanje svih saveznih poreza u nekim godinama, dodaje se u tom izvještaju.

Organizacija je do tih zaključaka došla pošto je pregledala hiljade poreskih prijava bogatih Amerikanaca tokom petnaest godina.

“Stavljene zajedno one razaraju temelje američkog porekog mita: da svi plaćaju svoj dio poreza i da najbogatiji plaćaju najviše”, pišu autori.

Na upit agencije France Pressea timovi Jeffa Bezosa, Elona Muska, Michaela Bloomberga, Carla Icahna i Georgea Sorosa nisu zasad dali nikakav komentar.