Gorenje prodalo fabriku u Staroj Pazovi, novi vlasnik je veliki evropski igrač

Gorenje Grupa je prodala fabriku za proizvodnju grijača za vodu Gorenje Tiki iz Stare Pazove švedskoj kompaniji Nibe Industrier.

Ovu informaciju objavio je slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo na Ljubljanskoj berzi.

„Zaključili smo ugovor o prodaji 100 odsto akcija kompanije Gorenje Tiki d.o.o., kompaniji Nibe Industrier AB, jednom od ključnih igrača na evropskom tržištu električnih grijača vode“, piše u saopštenju Gorenja Grupe.

U obavještenju se ne navodi vrijednosti transakcije.

Napominje se da ova prodaja predstavlja nastavak strategije dezinvestiranja sporednih djelatnosti grupe, kako bi se fokusirala na svoju osnovnu djelatnost proizvodnje i prodaje kućnih aparata.

Gorenje Tiki, osnovano 1951. godine od kada i posluje kao dio grupe Gorenje, ostvaruje godišnju prodaju od oko 35 miliona eura i ima jaku tržišnu poziciju u istočnoj Evropi. Svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja, a najviše u Ukrajinu, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Rusiju.

Glavni izvršni direktor kompanije Nibe, Gerterik Lindkvist, poručio je u saopštenju da će Tiki ojačati njihovu tržišnu poziciju kao jednog od najvećih proizvodjača grijača za vodu u Evropi, i da će putem ove akvizicije kompanija dobiti i pristup proizvodnim kapacitetima u Srbiji.

Cijeli menadžerski tim u Staroj Pazovi ostaće na položaju, Gorenje će i dalje biti industrijski kupac njihovih proizvoda, dok će Nibe dobiti robnu marku „Tiki“, dodaje se.

Kompanija Nibe, koja je listirana na berzi u Stokholmu, ostvarila je prošle godine oko 2,1 milijardi eura prihoda i dobit od oko 190 miliona eura nakon oporezivanja.