Budžetski deficit SAD premašio bilion dolara

Svijet

Deficit američkog budžeta je na kraju 2019. kalendarske godine premašio iznos od jednog biliona dolara prvi put od 2012. godine, prema podacima američkog Ministarstva finansija.

Jaz izmedu vladinih rashoda i prihoda se produbio na 1,02 biliona dolara, što je za 17,1 odsto više nego 2018. godine, pokazuju podaci ministarstva objavljeni u ponedeljak.

U prva tri mjeseca fiskalne 2020. godine, koja je u SAD počela 1. oktobra, deficit budžeta je porastao za skoro 12 procenata u odnosu na isti period prethodne fiskalne godine i iznosio je 356,6 milijardi dolara, prenosi Russia Today.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da su i federalna potrošnja i prihodi porasli u prvom kvartalu 2020. fiskalne godine, pri čemu je vlada prihodovala 806,5 milijardi dolara, dok je potrošila više od 1,16 biliona dolara.

Ako se nastavi rast ovim tempom, deficit u fiskalnoj 2020. godini biće veći od 1.000 milijardi dolara, navodi se u tekstu.

– To je nešto više od 100 milijardi dolara mjesečno. Rast u 2020. godini biće još veći. Da smo zaista imali dobru ekonomiju, deficit bi se smanjivao a ne povećavao – napisao je Piter Skif iz kompanije “Euro Pacific Capital”.

Neki ekonomisti su iznijeli opasku da bi kumulativni budžetski deficit u kalendarskoj 2019. godini bio još gori nego što je bio 2011., kada su se SAD još uvjek borile s posledicama finansijske krize, da nije bilo naplate carina u iznosu od 21 milijarde dolara, uglavnom od Kine, kao rezultat trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije.

Rastući deficit je, kako se dodaje, u suprotnosti s obećanjima predsednika Donalda Trampa da će smanjiti ili čak eliminisati buduće manjkove u državnoj kasi. Kada je početkom 2017. godine stupio na funkciju, Tramp je nasliijedio deficit od 585 milijardi dolara, a ta cifra od tada samo raste, zaključuje RT.