Svjetski milijarderi imaju više bogatstva nego 4,6 milijardi ljudi

Milioneri

Svjetski milijarderi imaju više bogatstva nego 4,6 milijardi ljudi, a najbogatijih 1% na svijetu posjeduje više nego dvostruko veće bogatstvo nego 6,9 milijardi ljudi.

Ovo su najnoviji podaci o globalnoj nejednakosti iz izvještaja objavljenog u ponedjeljak uoči godišnjeg sastanka globalnih elita u planinskom ljetovalištu Davos-Klosters u Švajcarskoj.

Dok će barem neki od svjetskih 2.153 milijardera ove sedmice podsjećati na učinjene greške na Svjetskom ekonomskom forumu, drugi će raditi na prenošenju još jedne poruke: saučesništva globalne elite u nejednakosti bogatstva.

Izvještaj međunarodne organizacije za pomoć Oxfam navodi da se broj milijardera udvostručio u posljednjem desetljeću.

“Naše slomljene ekonomije pune džepove milijardera i velikog biznisa na štetu običnih muškaraca i žena. Nije ni čudo što ljudi počinju da ispituju da li bi milijarderi uopšte trebali postojati”, izjavila je Amitabh Behar, izvršna direktorica Oxfam India, koja će biti prisutna u Davosu.

“Nejednakost je u središtu lomova i socijalnih sukoba širom svijeta i neka se niko ne zavarava”, rekla je Pauline Leclère, viša aktivistica za poreznu pravdu i nejednakosti u Francuskoj.

“Nejednakost nije nečija sudbina. Ona je rezultat socijalne i fiskalne politike koja smanjuje učestvovanje bogatih (kroz poreze) i slabi finansiranje javnih usluga”.

Leclère je rekla da je to poruka koju će Oxfam pokušati isporučiti u Davosu.

Neprofitna organizacija objavila je godišnje izvještaj uoči čuvenog ekonomskog sastanka na kojem se želi riješiti sve veća nejednakost od 2014. godine.

Ove godine Oxfam je ispitao i rodnu podjelu, ističući da muškarci širom svijeta posjeduju 50% više bogatstva od žena zbog “seksističkog i nepoštenog ekonomskog sistema”.

Dvadeset i dva najbogatija muškarca na svijetu imaju više bogatstva od svih žena u Africi, kaže se u izvještaju. Žene često rade u sektorima koji su nesigurniji i ekonomski manje cijenjeni, navodi se u izvještaju Oxfama. Obavljaju više od 75% neplaćenog rada domaćinstva i čine dvije trećine “radne snage za njegu” u vrtićima i kućnim poslovima.
“Žene i djevojke su među onima koji imaju najmanje koristi od današnjeg ekonomskog sistema“, rekla je Behar.

“Nažalost, zaključak organizacije je isti. Nejednakost i dalje raste u ekstremnim razmjerama”, rekla je Leclère za Euronews dodajući da je nejednakost loša za ekonomije.

Zaista, direktor Međunarodnog monetarnog fonda rekao je na konferenciji u Washingtonu DC prošle sedmice da, iako se nejednakost među državama smanjuje, u mnogim zemljama s visokim dohotkom ona raste.

“Jaz između bogatih i siromašnih ne može se riješiti bez ciljanih politika koje će smanjiti nejednakosti, a premalo vlada se zalaže za njih”, rekla je Behar.

Iako članovi civilnog društva kažu da žele dobiti konkretne rezultate iz Davosa, znaju da je to težak boj.

Leclère kaže da članovi NVO-a nisu “prevareni” velikim, visokim političkim govorima na tom događaju. “Čekamo da nastave s akcijama.”