Štrajkovi letačkog osoblja širom Evrope u julu

Svijet

Ovog mjeseca će širom Evrope biti održani štrajkovi kabinskog osoblja različitih avio-kompanija, navodi britanski Gardijan.

Nakon jučerašnjeg štrajka aerodromskih radnika u Parizu, zbog kog su otkazane desetine letova, kabinsko osoblje španskog ogranka kompanije Rajaner objavilo je da ovog mjeseca planira dvanaestodnevni štrajk, prenosi Gardijan.

Britanski list piše i da je oko 1.000 pilota švedskog avio-prevoznika SAS pristalo da do ponedjeljka vodi razgovore sa poslodavcima o platama, a ukoliko ne budu bili zadovoljni ponudom, takođe će stupiti u štrajk.

Očekuje se da će i u Velikoj Britaniji avio-kompanije ove nedjelje otkazati brojne letove, a izvještaji ukazuju na to da će te letove preuzeti Britiš ervejz i da će ta otkazivanja najviše pogoditi najveći britanski aerodrom, Hitrou, navodi Gardijan.

Britanska vlada je sinoć pokušala da riješi problem nedostatka osoblja ubrzavanjem procesa bezbjednosnog testiranja novih radnika.

Ministarstvo za transport Velike Britanije saopštilo je da se provjere osoblja koje rukuje prtljagom i vrši bezbjednosne provjere sada obavljaju u prosjeku za manje od 10 dana.

Radnici avio-prevoznika širom Evrope su organizovali štrajkove baš u vrijeme velike potražnje za putovanjima nakon pandemije kovida-19, a kompanije upozoravaju da je malo vjerovatno da će problemi koji utiču na aerodrome biti riješeni do špica ljetnje sezone, prenosi britanski list.