Google priprema još jednu chat aplikaciju

Good Idea

Google je do sada već pod svojim krovom imao devet različitih aplikacija za dopisivanje, a sada pokušava “progurati” još jednu, jubilarnu desetu.

Neke od njih vjerovatno ste već i zaboravili, pa ponovimo: Google Talk, Google Voice, Google Buzz, Google%2B Messenger, Hangouts, Spaces, Allo, Hangouts Chat i Google Messages.

Neke od njih namijenjene su privatnim, a neke poslovnim korisnicima, dobar dio ih je već ugašen, a sada u Googleu planiraju da krenu iznova. Nova aplikacija trebala bi ujediniti funkcionalnosti Gmaila, Google Drivea, Hangouts Chata i Hangouts Meeta. Biće navodno namijenjena primarno komunikaciji na radnom mjestu, a omogućavaće slanje datoteka, video pozive i još štošta. Kao takva, trebala bi biti konkurencija Slacku ili Microsoft Teamsu.

No, za razliku od Slacka, informacije koje za sada kruže govore da će Googleovo novo rješenje imati tek mobilnu aplikaciju, ne i desktop verziju. U skorijoj bi budućnosti ova aplikacija mogla biti uključena u naplatni paket G Suite.

Više o svemu moglo bi se doznati na tradicionalnoj developerskoj konferenciji Google I/O koja se ove godine održava od 12. do 14. maja.