Google predstavio aplikaciju za snimanje glasa koja transkribuje bez interneta

Good Idea

Google izbacuje na tržište novu aplikaciju za snimanje glasa za telefon Pixel 4, koja ima neke funkcije koje je itekako izdvajaju od drugih sličnih aplikacija.

Jednostavno nazvana Recorder, aplikacija takođe ima mogućnost transkribovanja vaših snimaka.

To je samo po sebi neuobičajeno među aplikacijama za snimanje glasa, pogotovo besplatnim, a Google je otišao i korak dalje time što Recorder može da transkribuje u realnom vremenu i to bez slanja podataka na internet, odnosno offline.

 

Iz nepoznatog razloga, Google do sada nije imao svoju aplikaciju za snimanje glasa. To se, naravno, lako moglo riješiti instaliranjem slične aplikacije sa Play Store. Ipak, sasvim je bilo očekivano da takvu funkciju imate automatski ugrađenu u telefon.

Međutim, možemo Googleu oprostiti ovaj „propust“, s obzirom na to da Recorder ima mnogo više opcija od većine drugih sličnih aplikacija.

Na primjer, Appleova aplikacija za glasovne zapise, na primjer, samo snima zvuk i čuva ga za reprodukciju.

I dok postoje izvanredne aplikacije za transkripciju – poput Otter – one je obično izvršavaju na serveru, što zahtijeva da se vaši snimci pošalju trećoj strani, a zatim i da sačekate da se transkripcija obradi.

Za sada je aplikacija dostupna samo na engleskom jeziku, ali iz Googla kažu da će za više jezika pojaviti kasnije. Takođe će biti ograničena na Pixel 4 telefon.