Stotine malih kompanija u proizvodnji turskog automobila

Svijet

U međuvremenu, oko 400 malih i srednjih preduzeća razgovaraju sa TOGG-om da postanu potencijalni dobavljači kada masovna proizvodnja prvog domaćeg automobila počne 2022. godine, prenosi BiznisInfo.

Kako piše turski Daily Sabah, Udruženje automobilskih dobavljača Turske (TAYSAD) već je uspostavilo lanac dobavljača sa 25 kompanija koje trenutno učestvuju u proizvodnji automobila.

Prema procjenama, proizvodnja domaćeg automobila kreiraće tržište vrijedno 18 milijardi turskih lira (3 milijarde dolara) za mala i srednja preduzeća u periodu između 2022. i 2032. godine.

Velike investicije

Ar Metal, jedna od kompanija koja već učestvuje u lancu dobavljača, priprema se za investiciju od 3 miliona lira kako bi započela proizvodnju metalnih komponenti za automobil.

TOGG je takođe u pregovorima sa lokalnim dobavljačima za proizvodnju litijumskih i sekundarnih baterija i planira zajedno sa 300 dobavljača investirati 7 milijardi dolara lira tokom narednih 10 godina.

Alper Kanca, predsjednik TAYSAD-a, kazao je da TOGG pregovara sa oko 60 kompanija koje već rade za međunarodne automobilske gigante.

“Cilj nam je da svi TOGG-ovi dobavljaču budu lokalni”, kazao je Kanca.

Automobil, koji je za Turke ostvarenje 60-ogodišnjeg sna da imaju automobil vlastite proizvodnje, dizajnirao je TOGG za 18 mjeseci.

TOGG je zajednički projekat koji čini pet vodećih industrijskih grupa Turske koje su se udružile kako bi napravile ovaj automobil. Automobil će se proizvoditi u fabrici koja će u ovu svrhu biti izgrađena u sjeverozapadnoj provinciji Bursa, često nazivanoj prijestolnicom turske automobilske industrije.