Dolar će biti najveći gubitnik u ratu digitalnih valuta

Valuta

“Ako u ovoj igri postoji neko ko bi mogao izgubiti, to su zaista SAD”, rekao je Cocuzzo na Blockchain Week 2020 u Londonu. Devedeset posto svjetskog deviznog prometa radi na dolarima, što znači da prožima ekonomije gotovo svake zemlje.

Njegova izjava je u svjetlu nedavnog govora predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella, koji je ustvrdio da je Facebookov projekt Libra “stvarno upaljen”, naglašavajući zabrinutost koju bi SAD mogle imati zbog široko rasprostranjene digitalne valute.

Cocuzzo navodi primjer Ukrajine, gdje se mnogo domaćih transakcija obavlja u dolarima. “Ukrajina je ekonomija s dosta dolara. Ljudi koriste dolare za kupovinu, kao i grivnu, lokalnu valutu”.

U svijetu u kojem Kina stranim kupcima i kompanijama omogućava pristup digitalnom juanu, to bi imalo dubok učinak na potražnju dolara na deviznom tržištu. Kineski planovi za izdavanje digitalnog juana dobro su uspostavljeni, u toku su već pet godina i pri kraju su.

Iako su centralne banke mnogih drugih zemalja objavile svoje namjere izdavanja vlastitih digitalnih valuta, Cocuzzo tvrdi kako njihovi planovi ne idu mnogo dalje od toga.

“Čini se da je stav prema centralno podržanim digitalnim valutama (CBDC):”Pa, ne planiramo pokretati CBDC, ali ćemo pripaziti”.

“Ako pogledate, primjerice, Banku Kanade, prošle sedmice je izdala dokument u kojem kaže da planira izraditi “CBDC plan za krizne situacije”. Federalne rezerve ipak ne bi usvojile “čekaj i vidi” pristup kao ovaj, navodi Cocuzzo, prenosi Indikator.ba.

Za sada, međutim, vjeruje da je švedska Riksban istinski na tom putu, pilotirajući “hibridni model” za CBDC. To uključuje centralizovano izdatu e-krunu i korištenje modela podvalutne distribucije s različitim subjektima koji ulaze u distribuiranu knjigu.