Zaustavljen pad globalne upotrebe evra, dolar na minimumu

Valuta

Lansiran prije više od 20 godina, euro je uvjek igrao rolu “druge violine” u odnosu na američki dolar, iako je ECB sebi postavila cilj da ojača njegovu globalnu ulogu, dijelom i da bi smanjila oslanjanje bloka na američku valutu u periodu rastućih globalnih trgovinskih tenzija, prenosi Rojters.

euro je činio 20,5 odsto globalnih deviznih rezervi na kraju 2019, što je povećanje u odnosu na 20,3 procenta godinu ranije, dok je njegov udio u dospjelim međunarodnim dužničkim hartijama opao na 22,1 posto sa nivoa od 22,4 procenta, piše u godišnjem izvještaju ECB o jedinstvenoj valuti.

U međunarodnim depozitima izvan 19-članog bloka, uloga eura je ostala uglavnom nepromijenjena, dok je njegov udio u neizmirenim kreditima na globalnom nivou porastao za jedan procentni poen.

“Nedavna pandemija Kovid-19 naglašava hitnost politika i reformskih napora koji su od ključen važnosti za jačanje privlačnosti eura na globalnom nivou”, rekla je predsjednica ECB-a, Kristin Lagard.

Poput eura, i dolar je u posljednjoj deceniji izgubio tržišni udio u odnosu na druge valute, kao što su japanski jen i britanska funta, ali ipak obije ove valute još uvjek učestvuju sa preko 80 procenata u globalnim deviznim rezervama.

“Udio američkog dolara, vodeće svjetske rezervne valute, dodatno je pao na najniži nivo u dvije decenije, što ukazuje na to da se nastavlja trend postepene diverzifikacije portfelja globalnih deviznih rezervi”, zaključila je ECB.