Najbogatiji čovjek Afrike širi svoje carstvo

Milioneri

Ovaj najistaknutiji afrički industrijalac još je 2018. godine ušao u naftni biznis kada je u blizini najvećeg nigerijskog grada Lagosa krenuo s izgradnjom rafinerije koja bi dnevno trebalo da proizvodi 650.000 barela nafte, odnosno 50 milijuna litara benzina i 15 miliona litara dizela. Dva ranije pomenuta nova nalazišta, kako navodi Bloomberg trebala bi biti podrška rafineriji u koju je Dangote prije dvije godine uložio deset milijardi dolara

– U prvoj fazi planiramo da proizvodimo 20.000 barela dnevno, ali nadamo se da ćemo u budućnosti doseći nivo od 100.000 barela dnevno iz oba bloka. Ako sve bude u redu, povećanje proizvodnje možemo očekivati već za godinu dana – istaknuo je Edwin Devakuman, izvršni direktor Dangote Industriesa.

Postrojenje bi trebalo biti u dovršeno u decembru, a očekuje se da će pune operacije započeti sredinom iduće godine.

Pomoću rafinerije, ali i dva nova nalazišta, Dangote želi da zaustavi oslanjanje najvećeg afričkog proizvođača nafte na uvozno gorivo. Osim toga, nada se kako će rafinerija u potpunosti transformisati Nigeriju koja je, iako je najveći afrički proizvođač nafte i član OPEC-a, trenutno prisiljena da uvozi gorivo zbog oronulog stanja u kojem se nalaze vladine rafinerije.

Aliko Dangote je, inače, ‘težak’ 15,7 milijarde dolara, a svoje je bogatstvo zaradio na cementu. Njegova se kompanija bavi i agrikulturom, nekretninama te proizvodnjom brašna. Njegova kompanija Dangote Industries je u 2017. zabilježila prihode od 920,8 miliona dolara, a njena je vrijednost procijenjena na četiri milijarde dolara.