Veliki pad cijene zlata

Valuta

Cijene dragocjenih metala zbog pojave virusa korona opadaju, jer investitori nemaju povjerenja da su preduzete sve mjere od strane centralnih banaka zarad stabilizacije tržišta…

U nedjelju, stope američke federalne rezerve dovedene su skoro na nulu, dok su zvaničnici obećavali da će upumpati 700 milijardi dolara u domaću ekonomiju. Druge centralne banke napravile su slične poteze, sa ciljem izbjegavanja previranja tržišta.

Naime, cijena zlata pala je ispod 1.464 dolara po unci prošlog ponedjeljka, što je najveći pad u cijeni ovog dragocjenog metala od 1983. godine. Iako se uobičajeno smatralo bezbjednom investicijom, zlato je sada prva stvar koju investitori prodaju, kako bi pokrili svoje pozicije na drugim tržištima.

Osim zlata, cijene drugih dragocjenih metala takođe padaju, pa je tako srebro imalo pad od 14% i košta 12,61 dolar po unci, dostižući svoju najnižu vrijednost u proteklih 10 godina. Cijena platine pala je za 26%, pa jedna unca sada košta 564 dolara, što je najniža vrijednost od 2002. Paladijum je pao za 10%, na 1.626,53 dolara po unci.

Da li u vrijeme globalne pandemije i žestokih mjera koje države preduzimaju kako bi zaštitile svoje građane postoji bezbjedna investicija? Vjerovatno ćemo saznati u narednim danima.