Turizam u Italiji vratiće se 60 godina unazad

Travel

Projekcije su veoma loše i najavljuju povratak turističke industrije na nivo na kome je bila šezdesetih godina prošlog vijeka.

„Čak i ako dođe do brzog rješenja zdravstvene krize u Italiji, efekat pandemije na međunarodno tržište i uzdrmano povjerenje putnika doprinijeće tome da godinu završimo sa 260 miliona posjeta manje (60%) u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se na sajtu Saveza italijanskih turoperatora, Assoturismo-a.

Ovo udruženje računa da će stvari u zemlji polako početi da se vraćaju u normalu u maju. Ali, nažalost, ne i za turizam. Prema njihovoj procjeni, granice i međunarodne veze ostaće blokirane dok pandemija ne mine bar na glavnim turističkim tržištima.

Assoturismo procjenjuje da turizam u Italiji, direktno i indirektno, čini 13% BDP-a i više od tri miliona poslova.

Primorska mjesta najugroženija

Posebno su pogođene primorske destinacije. Nacionalni koordinator asocijacije G20 Beaches i gradonačelnik San Mikelea, Paskvalino Kodonjoto, zatražio je od vlade hitnu pomoć. Cilj je da se obezbijedi podrška za 30.000 kompanija u turističkom sektoru. On je podsjetio na četiri najvažnija stuba od presudne važnosti za održanje primorskih mjesta: sezonske radnike, turističke kompanije, primorske opštine i promotivne kampanje.

Većina kompanija se nada da će se posjetioci uskoro vratiti. Ali budući da će granice okolnih zemalja možda još dugo biti zatvorene, turistička organizacija planira promocije prilagođene domaćem tržištu.