Singapur ide prema svojoj prvoj recesiji u posljednjih 20 godina

Nekategorizovano

Rezultat je to nemogućnosti prodaje nekretnina koja trenutno vlada širom svijeta pa tako i na tržištu inače poznatom po jednim od najskupljih nekretnina i najmova na svijetu.

– Tržište nekretnina vjerovatno će ostati u blagom padu dokle god nezaposlenost ostane na niskim nivoima i ljudi mogu plaćati kredite, a sve zavisi od trajanja pandemije – rekla je Christine Sun, šefica istraživačkog odjeljenja u OrangeTee & Tie.

Situaciju bi dodatno trebalo da olakša ponuda zamrzavanja otplata kredita najvećih singapurskih banaka. No, pitanje je hoće li to spasiti ekonomiju te azijske države.

Kako stvari stoje, Singapur ide prema svojoj prvoj recesiji u posljednjih 20 godina. U posljednjem je kvartalu BDP pao 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je najveći pad od krizne 2009. No, u poređenju s proteklim tromjesečjem, singapurski BDP potonuo je za visokih 10,6 posto.

– Singapur će vjerovatno doživjeti najveći pad ekonomije od svoje nezavisnosti – rekao je Heng Swee Keat, potpredsjednik Vlade te istočnoazijske države, nakon što su objavljene prognoze o padu BDP-a za četiri posto za 2020.

Kako piše BBC, budući da je Singapur jedna od prvih zemalja koja je objavila podatke o rastu, odnosno padu, ekonomije za protekli kvartal, to nam daje tek naznaku štete koju će nova pandemija učiniti svjetskoj ekonomiji.