Španske banke pod navalom klijenata za odlaganje stambenih kredita

Banke

Lijeva koaliciona vlada je u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa prethodno paralizovala ekonomiju  zatvorivši hiljade objekata i kompanija.

U martu je više od 300.000 osoba dobilo otkaz a preko 600.000 ih je privremeno otpušteno dok traje vanredno stanje proglašeno 13. marta zbog koronavirusa.

Banke ne žele da kažu koliko su zahtjeva za zamrzavanjem otplate rata dobili, no novinska agencija Reuters tvrdi da joj je više zaposlenih u bankama reklo kako je riječ o „pravoj kiši“ zahtjeva.

Mnogi ne ispunjavaju niti „osnovne kriterijume“ za mogućnost koju je pružila vlada, rekao je jedan bankar. Dodao je kako je banka prije izbijanja krize s koronavirusom nastojala ne izgubiti klijente koji uredno otplaćuju kredite pa im je ponudila mogućnost produženja otplate za šest mjeseci, pod uslovima kakve su imali u svojim ugovorima.

Hipotekarni krediti predstavljaju oko 40 posto kredita španskih banaka a njihova vrijednost se kreće oko 500 milijardi eura, podatak je Španske centralne banke.

Drugi komercijalni bankar jedne kreditne kuće rekao je kako je u četvrtak zaprimio više od 1.000 upita preko ‘online’ kanala a da osoblje nije bilo spremno da primi toliki broj.

Špansko hipotekarno udruženje (AHE), koje pruža informacije o hipotekama, zakonima vezanima za njih, statistici i tržištu, procijenila je kako je bilo oko 7 miliona stambenih kredita uz hipoteku kraljem 2019. godine.

Vlada je u utorak donijela paket mjera za zaštitu najugroženijih radnika koji zbog zatvaranja kompanija i posljedičnih otkaza imaju problema s plaćanjem računa. Klijenti koji ispunjavaju kriterije dobili su mogućnost produženja otplate rate kredita za tri mjeseca.

Ti kriteriji su, međutim, jako zahtjevni. Rata kredita mora iznositi 30 posto prihoda porodice a od radnika se traži i da dokažu detaljno razlog otkaza. Sve to otežava odobrenje kasnije otplate kredita.

„Uz te tako teške uslove ideja moratorijuma na hipotekarne kredite je osuđena na propast“, rekao je Manuel Pardos, predsjednik udruge finansijskih potrošača ADICAE.

Kako bi se nadgledao proces, zakon obvezuje banke da kažu Španskoj centralnoj banci koliko su zahtjeva zaprimile i koliko odobrile.