Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi

Milioneri

„Prva dva mjeseca pandemije su izbrisala sva bogatstva stvorena u protekle dvije i po godine“, stoji u zaključcima direktora instituta Ruperta Hoogewerfa. „Bogatstvo najbogatijih 100 ljudi na svijetu je palo 12,6% ili 408 milijardi dolara, tj. u prosjeku 75 miliona dolara dnevno“.

Relativni pobjednik prva dva mjeseca COVID-19 krize je Kina, čije se tržište bolje održalo od američkog i evropskog. Hoogewerf, poznatiji po kineskom imenu Hurun, ističe kako je prije krize svijet imao 2.816 milijardera, dok se već u martu ovaj broj smanjio za 20 posto.

U svjetskom Top 100, samo je devet milijardera vidjelo porast svog bogatstva, i svi su iz Kine.

Najviše je, za 3.5 milijarde dolara profitirao Eric Yuan Zheng s video konferencijskom platformom Zoom. Za tri milijarde su profitirali supružnici Qin Yinglin i Qian Ying, proizvođači svinjetine Muyuan. Alex Xu Hang, proizvođač ventilatora i druge medicinske elektroničke opreme, zaradio je 2.8 milijardi dolara. Vlasnik poljoprivrednog i stočarsko proizvodnog diva New Hope, Liu Yonghao inkasirao je 2.5 milijardi, jednako kao i proizvođač plastike Haitian, Pang Kang.

Najbogatiji kineski dvojac su i dalje Jack Ma, osnivač Alibabe, te Pony Ma, CEO Tencenta. Kina je dodala šest novih milijardera na listu najbogatijih, dok je Indija izgubila trojicu, a SAD dvojicu. Jeff Bezos je i dalje najbogatiji na listi sa 131 milijardom USD, uz pad od 9 milijardi.

Najveći gubitnik je Bernard Arnault, vlasnik luksuznih brandova LVMH, koji je izgubio 30 milijardi. Mukesh Ambani, vlasnik Indijskog Reliancea, je izgubio 19, jedanko kao i vodeći američki investitor Warren Buffett. Bill Gates iz Microsofta izgubio je 15 milijardi, Mark Zuckerberg iz Facebooka 13 milijardi, a Googleov dvojac Page i Brin po 13 i 12.5 milijardi dolara.