Dogovoreno zaduženje i raspodjela 330 miliona eura

BiH

 Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da vanredna vremena zahtijevaju i određena vanredna rješenja, te da je veoma važno da su lideri političkih stranaka postigli saglasnosti o raspodjeli sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona evra namijenjenog BiH za borbu protiv virusa korona.

BiH je do sada pružala otpor virusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Erikom Nelsonom danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojem su postignuti važni dogovori u vezi sa mjerama i daljeg odgovora na epidemiju u socio-ekonomskom smislu“, rekao je Satler novinarima nakon sastanka sa liderima SNSD, HDZ i SDA.

On je naglasio da je postignuta saglasnost o formiranju kooordinacionog tijela koje će u svom sastavu okupiti članove Fiskalnog savjeta i predstavnike drugih nadležnih institucija sa fokusom na socio-ekonomske mjere.

Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, kojoj je prisustvovalo svih šest članova, usaglašeno je Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Na sjednici je dogovorena raspodjela sredstava MMF-a, prema kojoj će Federaciji BiH pripasti 62 odsto, Republici Srpskoj 38 odsto, a usaglašeno je da će svaki entitet distribuisati 0,5 odsto od svog dijela Brčko Distriktu, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara.