Goldman Sachs: Investirajte proizvođače elektromobila

Fondovi

Čak i uz cijenu benzina od dva dolara po galonu, ukupni troškovi vlasništva električnih automobila već su konkurentni vozilima koje pokreću tradicionalni motori s unutrašnjim sagorijevanjem u odabranim kategorijama, uključujući automobile srednje i visoke klase, napisao je u izvještaju analitičar Mark Delaney.

“Očekujemo da će ukupni troškovi vlasništva za električna vozila s vremenom postati sve privlačniji kako cijene baterija padaju, a automobili s unutrašnjim sagorijevanjem dodaju troškove kako bi zadovoljili potrebe za emisijama”, rekao je.

Novoosnovani Goldmanov globalni tim za automobilski sektor očekuje da će tržišni udio električnih automobila porasti na gotovo 15% do 2030. godine, sa samo 2% koliko je iznosio u 2019. godini.

Tesla ima značajnu prednost nad ostalim proizvođačima automobila u proizvodnji električnih automobila i očekuje se da će zadržati jaku tržišnu poziciju, rekao je Delaney. Kompaniji pomažu snažan brend, vertikalna integracija i prednost ranog pokretanja u industriji s dugim razvojnim ciklusima gdje je potrebno oko dvije do četiri godine da se uvede novi model.

“Model Y pomoći će Tesli da ima veću težinu na važnom SUV i crossover tržištu jer je cijena niža od modela X”, kaže analitičar.

Delaney je pokrenuo pokrivanje Tesle nagradivši je preporukom “kupiti” i visokom ciljanom cijenom od 864 USD.

Ovakva optimistična prognoza dolazi u vrijeme kada su Tesline dionice već u fazi uzleta, povećavši vrijednost za gotovo 60% tokom posljednjih sedam trgovinskih dana. Dionice su ponovno blizu nivoa od 767 dolara, a to je cijena po kojoj je kompanija prikupila novac putem ponude dionica sredinom februara.