Facebook pokreće kriptovalutu do kraja godine

Valuta

Između ostalog, saopštili su da pojačavaju mjere kako bi spriječili libru da bude sredstvo za pranje novca ili finansiranje terorizma. Takođe su naveli da jačaju sigurnost svoje tehnološke platforme i povećavaju rezerve koje bi trebalo da posluže kao garancija za digitalni novac.

Libra je prvobitno trebalo da bude predstavljena najkasnije krajem juna, ali je sada cilj to učiniti do kraja godine.

Udruženje Libra koji je na inicijativu Facebooka pokušalo uvesti novu digitalnu valutu, nedavno je predložilo novi, manje ambiciozan projekt, prenosi Indikator.ba.

Nakon što su se projektu digitalne valute snažno usprotivili svjetski regulatori, novi prijedlog uključuje stvaranje nekoliko različitih digitalnih kovanica koje bi bile vezane uz postojeće valute, poput američkog dolara ili eura.

Kako su istakli, ključna zabrinutost bila je kako će nova digitalna valuta libra potkopati monetarni suverenitet i monetarnu politiku.

Libra namjerava da podnese zahtjev za upis u registar preduzeća koje obavljaju novčane usluge u SAD-u. Takođe su zatražili dozvolu od švajcarskih vlasti za vršenje digitalnih plaćanja.

Udruženje Libra ima sjedište u Švajcarskoj i uključuje Facebook i niz partnera.

Libra je bila ideja glavnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga, koji ju je predstavio kao način za smanjenje troškova finansijskih transakcija širom svijeta.

Kritičari plana uvjereni su da bi takva valuta Facebooku dala previše moći, pa je američka kompanija sklopila partnerstvo i stvorila udruženje. Očekuje se da će nad novom digitalnom valutom bdjeti nezavisni odbor.

Neke zemlje poput Francuske i Njemačke, u prošlosti su najavljivale da će se protiviti libri na svojoj teritoriji.