Prosječan bonus u industriji hartija od vrijednosti 184.000 dolara

Nekategorizovano

Prosječni bonus isplaćen zaposlenima u industriji hartija od vrijednosti u Njujorku porastao je za 10 odsto u 2020. godini na 184.000 dolara, navedeno je u izvještaju kontrolora države Njujork Tomasa Di Napolija. Rast je u skladu sa najnovijom gradskom projekcijom od 9,9 procenata.

“Skoro rekordna godina na Wall Streetu, premašila je sva očekivanja. Rana prognoza katastrofalne godine za finansijska tržišta, naglo je preokrenuta bumom aktivnosti preuzimanja ugovora, istorijski niskim kamatnim stopama i naletima trgovine podstaknute nestabilnim tržištima“, naveo je Di Napoli, a objavljeno je na zvaničnom sajtu kancelarije državnog kontrolora.

Prihodi od poreza na dohodak od industrije hartija od vrijednosti u Njujorku pomoći će u održavanju držvanog i gradskog budžeta koji su opterećeni naglim padovima u drugim sektorima. Njujork ima korist od uspjeha Wall Streeta, ali ekonomija se neće potpuno oporaviti dok se drugi sektori ne budu ponovo otvorili, navedeno je u izvještaju.

Industrija hartija od vrijednosti čini petinu plata u privatnom sektoru u Njujorku, iako je od ukupnog broja zaposlenih manje od pet odsto u tom sektoru. Di Napoli procjenjuje da je gotovo svaki 10. zaposleni u gradu direkto ili indirektno u vezi sa industrijom hartija od vrijednosti.

Kao glavni izvor prihoda, Di Napoli procjenjuje da je industrija hartija od vrijednosti činila 18 procenata (15,1 milijardu dolara) državnih poreza u fiskalnoj godini 2020. i 6,0 odsto (3,9 milijardi dolara) gradskih poreza u istom periodu.

Dobit prije plaćanja poreza u 2020. za brokerske poslove firmi članica njujorške berze (tradicionalna mjera profita industrije hartija od vrijednosti) povećala se za 81 odsto na 50,9 odsto milijardi dolara. Bila je to peta uzastopna godina rasta profita koji je povećan za 256 odsto od 2015. Profitabilnost u 2020. bila je druga po veličini, posle 2009, kada je iznosila 61,4 milijarde dolara.

Industrija hartija od vrijednosti izgubila je prošle godine 3.600 radnih mjesta, što odgovara padu zaposlenosti za 1,9 procenata. U 2020. u Njujorku u pomenutom sektoru radilo je 179.000 zaposlenih, što je 11 odsto mamnje nego na vrhuncu 2000. godine. Tokom pandemije, kompanije koje posluju hartijama od vrijednosti brzo su omogućile zaposlenima rad od kuće, a ostaje da se vidi da li je to bilo privremeno rješenje, prenosi portal Biznis.rs.

Kancelarija Di Napolija objavljuje godišnju procjenu bonusa koji su isplaćeni tokom tradicionalne sezone bonusa od decembra do marta zaposlenima u industriji hartija od vrijednosti koji rade u Njujorku. U izvještaj nisu uključeni bonusi koje kompanije isplaćuju svojim zaposlenima koji se nalaze izvan Njujorka.