Saudijska Arabija uvodi žestoke mjere štednje

Svijet

Mera uključuje obustavu isplate minimalca građanima, kao i povećanje za tri puta poreza na dodatnu vrijednost što treba da ojača državne finansije koji su nastradale od pada cijena i smanjenja potražnje za naftom.

“Minimalac će biti obustavljen od 1. juna, a porez na dodatnu vrijednost će biti povećan sa 5 na 15 odsto od 1. jula», izjavio je ministar finansija Saudijske Arabije.

Druge mjere uključuju otkazivanje ili obustavu nekih operativnih i kapitalnih rashoda za jedan broj državnih ustanova i smanjenje kredita koji su planirani za neke državne inicijative, uključjući projekat Vision 2030.

Neki eksperti prognoziraju da se Saudijska Arabija uskoro može suočiti sa snažnom finansijskom krizom: rezerve države se prazne. U martu su pale za rekodnih 27 milijardi dolara, prenosi Sputnjik.

Kako javlja Al Džazira, 2014. godine, kada je cijena nafte počela da pada, rezerve kraljevine su iznosile 375 milijardi dolara i za tri godine su smanjene za trećinu. Država je to iskoristila za saniranje deficita budžeta.