Popularna platforma Airbnb prolazi “apokalipsu”

Travel

Rezervacije su propale a zarada do kraja ove godine će biti, kako se procjenjuje, za 50 odsto manja nego prošle godine, piše dnevni list “Hafington post”.

Direktor te firme Brajan Ceski najavio je otkaz za 1.900 radnika u raznim dijelovima svijeta, što je oko 25 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Airbnb je nastao 2008. godine kada su osnivači u svom stanu u San Francisku stavili na pod dušek i iznajmili ga, i tako dobili ideju za posao koji se proširio na cijeli svijet.

Ovaj model iznajmljivanja privatnih soba, kreveta ili kuća “nakratko” sasvim je izmjenio dotadašnji način hotelske usluge.

Firma je izrasla u kolosa i upravo pred pandemiju se spremala da svoje dionice lansira na berzu.

Međutim, sve je stalo u poslednja dva mjeseca, a poslovi ne idu ne samo za vlasnike firme nego i za stotine hiljada “domaćina”.

U Italiji je situacija još teža jer rezervacija ove godine gotovo da i nema, a 200.000 domaćina, koji su se prethodnih godina uglavnom oslanjali na strane turiste, nemaju nijednog gosta.

Prošle godine “Airbnb” je u Italiji ugostio 11 miliona turista, a ove godine nema ni domaćih, jer je zbog zaraze zaustavljen saobraćaj i kretanje između pojedinih italijanskih regiona.

Prema statistici, “Airbnb” u Italiji ima gotovo pola miliona oglasa za iznajmljivanje.

Zbog pandemije obustavljen je saobraćaj, nema putovanja, nema letova, granice su zatvorene, a kako piše “Hafington post”, lako se može desiti da mnogi domaćini “Airbnb” nakon što prođe pandemija i zauvjek zatvore svoj porodični biznis.

Prije pandemije, domaćin “Airbnb”-a je za izdavanje kuća na kraći period u Veneciji zarađivao 1.200 evra, u Milanu oko 500, a u Rimu 800 evra.