Slovenija treća u svijetu po izdvajanjima za spas ekonomije

Svijet

Uporedna lista od 166 zemalja pokazuje da je Srbija po ovom kriterijumu treća u regionu, iza Slovenije i Hrvatske. Na začelju regionalne liste su Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Najnoviji, uporedni izvještaj koliko su države u svetu uložile u spas svojih privreda kako bi pokušale da zaustave ekonomski kolaps izazvan aktuelnom pandemijom, objavio je istraživački tim Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Analiza paketa pomoći u 166 zemalja zaključno sa 24. majem ove godine, pokazuje da su Sjedinjene Države izdvojile najviše novca u apsolutnom iznosu, čak 2.700 milijardi dolara, što je oko 13% njihovog ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Međutim, kada se paketi pomoći mjere u odnosu na veličinu nacionalne ekonomije, lista izgleda bitno drugačije. Tako gledano, Japan je na prvom mjestu, sa izdvojenih 21,1% BDP-a, dok su SAD tek na 10. mjestu. Na drugom mjestu je Lusemburg sa izdvojenih 20,7% BDP-a, a ispred Sjedinjenih Država su i sljedeće zemlje: Slovenija (19,7%), Belgija (18,3%), Austrija (15,6%), Finska (14,1%), Iran (14%), te Švedska i Holandija koje su izdvojile jednak iznos – 13,5% bruto društvenog proizvoda. Katar i Singapur su u istom rangu sa Sjedinjenim Državama, odnosno obije zemlje su obezbijedile pakete pomoći koji čine 13% njihovog bruto društvenog proizvoda.

U našem regionu, Slovenija je sa iznosom paketa pomoći koji čini 19,7% slovenačkog BDP-a daleko ispred drugih zemalja. Na drugom mjestu je Hrvatska, sa više nego dvostruko manjim iznosom (9,3%), a na trećem Srbija sa sredstvima koja iznose 6,5% bruto društvenog proizvoda. Slijede Bosna i Hercegovina (3,6%), Albanija (2,8%) i Kosovo (2,5%), koje je na ovoj listi tretirano kao nezavisna država. Na začelju su Crna Gora (1,7%) i Sjeverna Makedonija sa izdvojenim paketom pomoći koji iznosi 1,2% makedonskog bruto-društvenog proizvoda i što je više nego 16 puta manje od slovenačkih izdvajanja.