Britanske kompanije brexit već košta 600 miliona funti sedmično

Haotični izlazak Velike Britanije iz Evropske unije koštao je od referenduma 2016. godine tamošnju ekonomiju 600 miliona funti sedmično, izračunali su u američkoj banci Goldman Sachs.

Izvještaj je pokazao da je brexit krajem prošle godine smanjio vrijednosti BDP-a pete svjetske ekonomije za 2,5 odsto.

Obračun je zasnovan na projekcijama ekonomskog rasta prije referenduma. Kako se britanski političari i dalje bore s realizacijom volje birača, rezultat toga je nesigurnost oko budućih ekonomskih i političkih veza s Evropskom unijom koja je stvorila stvarni trošak britanskoj ekonomiji, naglašavaju analitičari Goldman Sachsa.

Štaviše, taj efekat se polako preliva i na ostale vodeće ekonomije. U slučaju izlaska bez dogovora, u Goldmanu prognoziraju 15 odsto šanse da se britanska ekonomija smanji za 5,5 odsto, a vrijednost funte padne za 17 odsto.

Evropske države biće najizloženije tom negativnom scenariju, a to bi im moglo sniziti BDP za jedan odsto. Međutim, sve je izglednije da će Velika Britanija izaći bez dogovora, rekao je glavni evropski pregovarač Majkl Barnije u utorak.

“Tokom proteklih dana, scenario brexita bez dogovora postao je sve izgledniji, no i dalje se možemo nadati da ćemo ga izbjeći”, kazao je Barnije.

Dodao je da je EU spreman da prihvati britanski ostanak u evropskoj carinskoj uniji ili u odnosu sličnom onome s Norveškom.

Nakon što je britanski parlament odbio sve alternative sporazumu koji je premijerka Tereza Mej postigla, Barnije je rekao kako Britanija sada ima tri mogućnosti prije izlaska, 12. aprila – prihvatiti dogovoreni sporazum, izaći bez sporazuma ili zatražiti dugu odgodu brexita.