36-godišnji Japanac zaradio 62 miliona dolara kreiranjem online buvlje pijace

Milioneri

Jusuke Mitsumoto, mladi preduzetnik iz Japana došao je na ideju da pokrene sistem instant online buvlje pijace

Njegova ideja je podrazumijevala brzu isplatu, odmah po zakazivanju isporuke. Jedina prepreka bila je nedoumica i pitanje: ako bi ljudima koji nude polovnu robu na prodaju odmah bilo plaćeno, šta garantuje da bi oni isporučili obećanu robu?

Zbog toga je 36-godišnji preduzetnik u junu pokrenuo aplikaciju, kako bi testirao ovu ideju, i ispostavilo se da je plan funkcionisao bolje nego što je zamišljao.

Manje od 1 od 10 prodavaca, koji su trgovali polovnom robom, nije isporučilo obećanu robu, što je bilo dovoljno za Mitsumotoa, koji je u avgustu odlučio da ponovo pokrene ovu uslugu, koju je nazvao Cash, sa ciljem da pronađe nov način prikupljanja inventara za online buvlje pijace. Ukupne dnevne kupovine su ograničene na 10 miliona jena i obuhvataju proizvode kao što su pametni telefoni, luksuzne torbice, satovi, odeća i druge specifične predmete.

Korisnici ove usluge su u obavezi da fotografišu predmet koji prodaju, nakon čega dobiju nepromjenljivu ponudu. Cijene se automatski utvrđuju na osnovu podataka dobijenih od podataka sa drugih buvljaka, a Cash zarađuje novac preprodajom robe.

“To je bio društveni eksperiment”, rekao je Mitsumoto, koji je 1996. godine počeo da prodaje robu na internetu, nakon čega je pokrenuo Store.jp, Japansku verziju Shopify-a, koju je prodao i zatim ponovo otkupio.

Second hand prodaja je veliki posao u Japanu, čije tržište vredi 1,6 biliona jena, a ono što je Mitsumoto otkrio je način kako da olakša ljudima da prodaju i oslobode se starih stvari. On je shvatio da na tržištu postoje ljudi koji nemaju vremena ili strpljenja da prave i lijepe fotografije, pišu opise proizvoda i pregovaraju sa trgovcima, i ponudio im jednostavniji, lakši i brži način da se riješe starih, nepotrebnih stvari – onlajn.