Najviše pametnih telefona u svijetu stiže iz Huaweia

Mobilni

Naime, u drugom kvartalu ove godine, kineski proizvođač mobilnih telefona po prvi put pretekao je južnokorejsku kompaniju Samsung po broju prodatih telefona. Za taj rezultat najviše može da zahvali potrošačima u Kini, u kojoj je kupljeno 70 odsto ukupno prodatih Huawei telefona.

Ipak, uprkos zauzimanju prvog mjesta na svjetskom tržištu mobilnih telefona, Huawei se ne može pohvaliti rastom prodaje. Ona je u odnosu na isti period lane smanjena za pet odsto. No, Samsungova prodaja je pala čak za 30 odsto. Doduše, ovo ne važi samo za pomenute dvije kompanije – generalno se bilježi pad potražnje za pametnim telefonima.

Kada je pak riječ o rivalstvu ova dva prozvođača mobilnih telefona, analitičari gaje određene sumnje da će kineska kompanija u narednom periodu uspjeti da ostvari dobre rezultate na međunarodnom tržištu. Za sada ona bileži najveću prodaju u svojoj matičnoj zemlji, dok u inostranstvu bilježi pad prodaje od 27 odsto. Ponajviše zbog trgovinskog rata koji se trenutno odvija između Kine i SAD.