Lucid Air, električni automobil s najdužim dometom

Automobil

Lucid je angažovao nezavisnu kompaniju, FEV Sjeverna Amerika, koja će obavljati potpuno iste postupke izračunavanja električne faze u više koraka kao one koje koristi EPA (američka agencija za zaštitu okoliša). Kako kažu, dobili su isti ili uporedivi rezultat kao što će ih dobiti na EPA kada službeno lansiraju svoj prvi model.

Do sada je na vrhu Teslin model S s proširenim dometom, koji ima domet od 647 kilometara prema EPA mjerenjima.

U Lucidu su prilično uvjereni da će zvanična brojka pokazati 832 kilometra električnog dometa. Zbog toga će to biti serijsko električno vozilo sa najdužim dometom.

Kapacitet baterije još nije poznat, ali kako Amerikanci kažu, razvili su bateriju zajedno sa svojim odjelom za tehnologiju Atieva, koji isporučuje baterije svim automobilima Formule E.

Minijaturni motori i pogonska elektronika, integrirani prijenosni sistemi, aerodinamika, šasija i toplinski sistemi, softver i ukupna efikasnost sistema sada su dostigli fazu koja kolektivno postavlja nove standarde i donosi niz inovacija, kazao je izvršni predsjednik i šef tehnološkog razvoja kompanije Lucid Peter Rawlinson podigavši očekivanja uoči pemiijere 9. septembra.

Očekuje se da će prvi primjeri stići do kupaca početkom 2021. godine, a automobil će dostizati maksimalnu brzinu od 320 kilometara na sat i trebaće 2,5 sekunde da dostigne brzinu od 100 km na sat.