Prodaja telefona u velikom padu u drugom kvartalu

Mobilni

Naime, u tom periodu je, prvenstveno zbog pandemije, smanjen obim prodajaje na globalnom nivou. U tom periodu prodato je ukupno 295 miliona telefona, što je za 20.4 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Veliki pad

Od najvećih proizvođača telefona, jedino Apple je uspeo da zadrži svoje pozicije. Oni su u Q2 2020. godine prodali 38 miliona iPhone-a, što je pad od 0.4 procenta. Tome su doprinijeli novi iPhone SE modeli, bolji tržišni uslovi u Kini, kao i veće fokusiranje na Indiju.

Generalno, najveći pad prodaje desio se u Južno-azijskim državama. Prije pandemije, Indija je bila jedno od nekoliko država u kojoj je rasla prodaja mobilnih telefona, ali je to zaustavljeno zbog striktnih mjera koje su uvedene zbog COVID-19 pandemije. Jedino je Apple uspio da održi nivo prodaje u ovoj državi, naročito u premium segmentu, ali moramo da kažemo da on tu nije među prvih pet proizvođača po popularnosti.

Na globalnoj listi proizvođača, najveći pad je doživio Samsung. Ova južnokorejska kompanija prodala je 54 miliona telefona, što je pad od 27.1 procenata u odnosu na Q2. 2019. Ostali veliki proizvođači, Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo doživeli su pad između 15.9 i 21.5 procenata.

Samsung-ov gubitak je išao na ruku Huawei-ju, koji je ga je dostigao, pa čak i prestigao po broju prodatih telefona u Q2.