Svjetska banka: Brojne države prevarile indeks lakoće poslovanja

Svijet

Prema indeksu lakoće poslovanja Svjetske banke, koji Svjetska banka izračunava za praćenje regulacije poslovnog okruženja i zaštitu vlasničkih prava, zemlje poput Rusije, Azerbejdžana, Kenije i Uzbekistana naglo su porasle u posljednjim izvještajima. Posljednji su poboljšali svoj rang do 80 mjesta u proteklih pet godina. Indija se katapultirala sa 132. na 63. mjesto, a ove godine – na radost premijera Narendre Modija – potkontinent je čak među prvih 50.

Svjetska banka sada ponovo otvara svojih posljednjih pet izvještaja nakon što je prošlog vikenda priznala nepravilnosti u formiranju svog globalno priznatog indeksa. Prema izjavi multilateralne organizacije i razvojne banke, u izvještajima za 2018. i 2020. utvrđeno je nekoliko nepravilnosti.

“Podaci iz posljednjih pet godina moraju se sistemski pregledavati”, rekla je banka. Do tada, prema Financial Timesu (FT), neće biti novog izdanja izvještaja o indeksu, koje je stvoreno 2002. godine i sadrži podatke o ekonomskoj opremljenosti, birokratiji i konkurentnosti 190 zemalja.

Sasvim je moguće da će se podaci naknadno ispraviti. U posljednje vrijeme posebno su uočljivi skokovi Saudijske Arabije, Kine i Azerbejdžana. Kraljevina Saudijska Arabija porasla je sa 92. na 62. mjesto, iako su izražene snažne sumnje i kritike da se, na primjer, pravni okvir za osnivanje preduzeća zapravo tako značajno poboljšao. Isto važi i za druge dvije spomenute zemlje.

Kina je čudesno pretekla Francusku, premda je prema indeksu iz 2015. Kina još uvijek bila prilično dugotrajna i složena za rad – otprilike složena poput Namibije ili Paragvaja, koji igraju u ligi sličnoj Narodnoj Republici: spora birokratija, nejasne odgovornosti, vrlo komplikovani postupci , kojima je teško upravljati bez državnih partnerskih kompanija. Peking je žestoko odbacio kritike napretka s 46. na 31. mjesto, rekavši da je to zapadna propaganda.

Uz to, metodologija proračuna indeksa u prošlosti je promijenjena nekoliko puta. Promjene su nekim zemljama višeg ranga dale dodatnu prednost na ljestvici, dok zemlje nižeg ranga nisu imale koristi. Indija, koja se, na primjer, u izvještaju iz 2018. našla na 130. ili 100. mjestu imala je koristi od takvih promjena, upozoravaju kritičari.

Inače, u posljednjem izvještaju Svjetske banke Slovenija se popela za tri mjesta, s 40. na 37. mjesto. Pretekla je, između ostalih, Portugal, Poljsku, Češku, Holandiju i Slovačku.

Fokus na ulagače mami zemlje da smanje poreze ili olakšaju regulativu, iako bi – makroekonomski – pravi potez bio upravo suprotan, citirao je FT bivšeg predsjednika Ekonomske komisije UN-a za Afriku Carlosa Lopeza, koji predaje na Univerzitetu u Cape Townu. Vlade se, naime, takmiče za direktna strana ulaganja, a ulagači uživaju visok rang po indeksu lakoće poslovanja.

Kritičari takođe ističu da izvještaj Svjetske banke podstiče korupciju, što se ne odražava na indeks Svjetske banke. Brze građevinske dozvole samo su jedan takav primjer. Recimo, u Sudanu zakon predviđa da se na građevinsku dozvolu čeka 270 dana, no u praksi je neke kompanije dobijaju nakon pet dana. Ova vrsta poslovanja donosi brojne bodove u indeksu lakoće poslovanja.