Osamnaest novih imena na Forbesovom popisu američkih milijardera

Milioneri

Uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi u Sjedinjenim Državama, imovina najbogatijih Amerikanaca je 2020. nastavila da raste.

Forbes navodi da njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3200 milijarda dolara, osam posto više nego prošle godine.

Treću godinu zaredom, vlasnik Amazona Jeff Bezos je prvi na popisu sa imovinom procijenjenom na 179 milijardi dolara, ispred suosnivača Microsofta Billa Gatesa(111 milijarda dolara) i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga (85 milijarda dolara).

Među novopridošlima, Eric Yuan koji vodi Zoom iskoristio je popularnost svog programa u doba karantina i berzanski rast kompanije čija je dionica skočila više od 400 posto na Wall Streetu od početka godine. Yuan i njegova porodica sada posjeduju jedanaest milijarda dolara.

Prema Forbesu, generalni direktor Nikole Trevor Milton ima imovinu vrijednu 3,3 milijarda dolara. Kompanija je u utorak objavila strateško partnerstvo s General Motorsom, koji će pomoći startapu u proizvodnji pick-up Badgera u zamjenu za jedanaest posto udjela u kompaniji.

Alice Schwartz (2,2 milijarda dolara), suosnivačica Bio-Rad Laboratoriije je ušla na popis u dobi od više do 90 godina i 70 godina nakon osnivanja kompanije. Bio-Rad, koji proizvodi testove za covid-19, bilježi veliki rast od početka pandemije.

Sheldon Lavin (3 milijarda dolara), generalni direktor dobavljača mesa OSI Group i Jim Koch (2,6 milijarda dolara), suosnivač Boston Beer Company, također suse pridružili klubu najbogatijih Amerikanaca.