Bafetov potez oborio akcije kineskog giganta za proizvodnju e-vozila

Milioneri

Čuveni američki investitor i vlasnik kompanije “Berkshire Hathaway” Voren Bafet, nehotice je uticao na prilični pad akcija najveće firme za e-vozila u Kini – “BYD”.


Dionice “BYD”-a koje se nalaze na hongkongškoj berzi pale su danas, nakon što je Bafet, odnosno njegova kompanija, smanjila svoj udio u vodećem kineskom proizvođaču električnih automobila.

Iako je “Berkshire Hathaway” neznatno smanjio svoj udio – sa 20,04 odsto na 19,92 odsto – akcije “BYD”-a su potonule više od 12% tokom trgovanja u srijedu. Bile su najlošije na Hang Seng indeksu, prema podacima Refinitiva. Te dionice su, pritom, skočile više od 600% u posljednjih deset godina.

Prema podnesku objavljenom na berzi u Hongkongu, “Berkshire” je prodao 1,33 miliona akcija “BYD”-a za oko 47 miliona dolara; konglomerat sada posjeduje 218,7 miliona akcija.

“Ovo je uobičajeni trend za ulagače koji počinju da povlače gotovinu sa tržišta”, rekao je Jang Liu, predsjednik “Atlantis Investment”-a i glavni direktor za ulaganja.

Inače, ranije ove sedmice “BYD” je izvijestio o snažnim brojkama za prvu polovinu 2020. godine, sa neto prihodom od ukupno 3,6 milijardi juana (521 milion dolara) u tom periodu, što je utrostručenje u odnosu na godinu dana ranije.

Na pitanje šta to znači za kinesko tržište električnih vozila, Liu je rekao da bi najnoviji potez Bafetove kompanije mogao biti “znak upozorenja da dolazi do velike korekcije na tržištu”.