ECB testira: Trenutna plaćanja u različitim valutama

Banke

To uključuje transfere novca u jednoj valuti između Švedske i zone eura, koji se odmah pretvaraju u drugu valutu. Ako kupac u Švedskoj prenese iznos u krunama trgovcu u eurozoni, to se za nekoliko sekundi pretvori u eure i stigne u eurima. Isto bi trebalo da važi i za kupce u valutnoj uniji. Prema ECB-u, druge zemlje s drugim valutama takođe bi mogle imati koristi od sistema.

Tehnologija pod nazivom Target Instant Payment Settlement – skraćeno “Tips” omogućava kompanijama i privatnim kupcima da u roku od nekoliko sekundi danonoćno prebace novac odgovarajućem primatelju putem svoje banke. Do sada je dozvoljavana obrada transfera u eurima. Obrada plaćanja u švedskim krunama trebala bi započeti od maja 2022. godine.

Sa Tips-om u platnom prometu, Evropa želi postati nezavisnija od stranih pružalaca usluga kao što su Visa i Mastercard. Što se tiče rješenja za digitalno plaćanje, američke tehnološke grupa Google, Facebook i Apple takođe napreduju sa svojim rješenjima, na tržište ulaze i kineski dobavljači poput Alibabe.