Elektronsko bankarstvo bilježi godišnji rast od 20 posto

Prizori gužve ispred šaltera uskoro bi trebali biti sve rjeđi. Savremene informacione tehnologije približile su banke klijentima. Elektronsko bankarstvo postaje sve popularniji način poslovanja

Osim vremena, mobilno bankarstvo štedi i novac. Naknade za m-ba usluge su jeftinije i za 80% u poređenju s troškovima obrade računa prilikom plaćanja na šalterima. Sve je manje skeptičnih, a više je korisnika koji prepoznaju prednosti ovih usluga, izvještava Federalna televizija

U trci za klijentima banke nude brojne pogodnosti. Zainteresovani na info punktovima mogu dobiti odgovore o mogućnostima korištenja usluga elektonskog i mobilnog bankarstva. Instaliranje aplikacije traje desetak minuta. Nakon toga, korisnici mogu online u bilo koje vrijeme i bez obzira gdje se nalaze za nekoliko minuta obaviti transakcije, plaćanje, imati uvid u promet novca i stanje računa.

Očekivano, ovakav vid bankarskih usluga najviše je privukao mlađu generaciju. Studentski paketi za 1 marku prilagođeni su njihovim potrebama i mogućnostima.

Neke banke su, da bi se odgovorile svim zahtjevima klijenata, razvile vlastiti model elektonskog bankarstva.

– Svake godine je 20% porast korištenja elektronskog bankarstva. Mislim i da stariji od 45 godina uviđaju njegove prednosti i da ga počinju koristiti. Ako se vratimo nekoliko godina unazad, možemo se sjetiti da su se ljudi teško navikli na debitne i kreditne kartice, a sada se ne može zamisliti da ih nemate u novčaniku. Isti je slučaj i sa elektronskim bankarstvom, kaže Nezir Čahtarević, rukovodilac prodaje u BBI banci.

Elektronsko bankarstvo, uz smanjenje transakcijskih troškova, unapređuje efikasnost i sigurnost platnog prometa te ubrzava obrt, što otvara prostor za stvaranje prihoda u privredi.