Bentley se spaja sa Audijem?

Automobil

Prema preliminarnom izvještaju u nedelju, o čemu je pisao ‘Automobilwoche’, pozivajući se na izvore iz korporacije.

Za sada odgovornost za Bentley u odboru VW Grupe snosi šef Porschea Oliver Blume (52).

Tako bi Bentley bi sada trebalo da bude usko povezan s Audijem, piše Autoblog.

Izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess (62) rekao je 2018. godine da je outsourcing ‘zamisliv’ – ali isto tako i proširenja.

Volkswagenov segment ‘Super Premium’ uskoro bi mogao da se sastoji samo od Porschea.

Kao što je poznato, izvršni direktor Herbert Diess želi da se rastane od luksuzne marke Bugatti, a luksuzna marka Bentley sada će biti podređena Audi diviziji.

Što se tiče Bugattija, oko ove teme se nedavno puno pisalo, a najvjerovatniji kandidat za novog vlasnika bi bila kompanija Rimac automobili.

Međutim, za sada je Mate Rimac ostao prilično ‘ćutljiv’ na ovu temu, iako vjerujemo da je manje-više sve već dogovoreno.

Kao dio strukturne reforme, luksuzne marke Bugatti, Bentley i Porsche su ugrađene u podgrupu ‘Super Premium’ u najvećoj svjetskoj automobilskoj kompaniji.

Grupu ‘Premium’ čine Audi i italijanski proizvođači Lamborghini i Ducati, koji se održavaju putem filijale Audi iz Ingolstadta.

Najvažniju grupu ‘Volumen’ čine osnovne marke VW, Škoda, Seat i laka komercijalna vozila VW. Proizvođači kamiona i autobusa MAN i Scania su organizovani u holdingu Traton.

Inače, Bentley Motors Limited je britanski proizvođač i prodavac luksuznih automobila i terenaca – i filijala Volkswagen Grupe od 1998.

Bentley sa sjedištem u Creweu u Engleskoj, osnovao je W. Bentley kao Bentley Motors Limited 1919. u Cricklewoodu u severnom Londonu – a postala je nadaleko poznata po osvajanju trka u izdržljivosti ’24 sata Le Mana’ 1924., 1927., 1928., 1929. i 1930. godine.

Danas se većina modela Bentleyja sastavlja u fabrici u Creweu, a manji broj se sastavlja u Volkswagenovoj fabrici u Dresdenu, Njemačka, i s karoserijama za Continental proizvedenih u Zwickauu i za Bentaygu proizvedenih u fabrici Volkswagena u Bratislavi.

Iako je 2019. bila dobra godina za Bentley, Englezi su morali da dva puta revidiraju prognozu za 2020. godinu. Covid-19 ostavlja svoj trag, a tvrdi Brexit bio bi poguban za ovu marku.

Projekt Artemis koji je upravo započeo u Audiju mogao bi takođe da pruži modularnu platformu za luksuznu terensku limuzinu iz nove Audijeve filijale. Projektna grupa ‘Artemis’ je odgovorna za istraživanje i razvoj. Volkswagen još uvjek nije prokomentisao izvještaj ‘Automobilwoche’-a od nedjelje.