Cijene električnih i konvencionalnih automobila će se izjednačiti tokom 2018.

Tokom sljedeće godine, cijena proizvodnje električnih automobila trebala bi pasti na nivo benzinaca i dizela

Taj zaključak donio je UBS, nakon što su njihovi stručnjaci evaluirali jedan od jeftinijih dostupnih modela na tržištu, Chevy Bolt. Zaključili su da je cijena proizvodnje električnih automobila puno niža od očekivane, ali pronašli su još potencijala za smanjenje, nakon što su razložili troškove proizvodnje. Pad cijena se prvo očekuje unutar EU, pa tek onda na drugim tržištima.

Analitičari tvrde da se tada može dogoditi tačka infleksije tržišta, tj. da bi prodajne brojke električnih vozila mogle dramatično porasti. Ranija su predviđanja tako podigli za 50 posto, tačnije na 14.2 miliona prodanih modela u 2025., što bi bilo 14 posto ukupne globalne prodaje automobila.

Takvim predviđanjima, klasična automobilska industrija bi ponovo mogla ući u krizu, budući da i velike kompanije poput Volkswagena kaskaju u razvoju pogonskih elemenata za tržišnim liderima proizvodnje električnih automobila. Ovakav udarac na tržište poistovjećuje se s onim koji se desio predstavljanjem Fordovog Modela T, koji je takođe drastično smanjio cijenu ličnog automobila.

Nakon razlaganja Bolta, čija cijena iznosi oko 37.000 dolara, UBS je zaključio da su elektromotor i ostali dijelovi pogona jeftiniji oko 5000 dolara nego što se mislilo, s još mnogo preostalog prostora za dodatno smanjenje cijene.

Stvari ipak nisu toliko jednostavne. Chevrolet, odnosno GM, na svakom proizvedenom i prodanom Boltu gubi oko 7500 dolara, što se može pripisati nedostatku većeg proizvodnog kapaciteta, koji bi dodatno trebalo da smanji cijenu. Nakon što se postignu istovjetne prodajne brojke s konvencionalnim modelima, električna vozila konačno bi trebala postati profitabilna.