Evropa sve bliža pravednijim minimalnim zaradama

Svijet

Evropa je korak bliže obezbjeđivanju pravednije plate za zaposlene nakon privremenog sporazuma o Direktivi o adekvatnim minimalnim zaradama koji su postigli pregovarači iz Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta i Evropske komisije, saopšteno je iz centrale Evropske konfederacije sindikata (EKS) u Briselu.

Kako ocjenjuje EKS, postoje dodatne prepreke koje direktiva treba da ukloni, a mnogo toga zavisi od sastanka nacionalnih ministara zapošljavanja koji će se održati narednog petka, kao i od plenarne sjednice Evropskog parlamenta, prenio je portal Nezavisnost.org.

Zamjenica generalnog sekretara EKS Ester Linč je izjavila da će Direktiva pozitivno uticati na milione radnika i istakla da radnici širom Evrope zaslužuju poštenu platu koja obezbjeđuje barem pristojan životni standard i da bi ovaj sporazum mogao da promijeni pravila igre za milione zaposlenih koje pogađaju rastući troškovi života.

– Ukoliko bude usvojena i pravilno sprovedena, ova direktiva ne samo da će doprinijeti pravdenijim minimalnim zaradama, već će zaštititi i promovisati kolektivno pregovaranje kao najbolje rješenje za pravednu platu širom Evrope – ocijenila je Linč.

Ona je čestitala pregovaračima na važnom poslu i ukazala da je ključno da na predstojećim sastancima nacionalni ministri i poslanici Evropskog parlamenta podrže Direktivu kako bi zaposleni što prije osjetili korist.

– To bi vratilo socijalnu Evropu na pravi put nakon decenije štednje, osiguravajući da se naša ekonomija zasniva na visokim platama i pravima, a ne na siromaštvu i nesigurnosti – ocijenila je Ester Linč.