Novi uređaj šalje zvuk direktno u glavu – nisu potrebne slušalice

Gadget

Zamislite svijet u kojem se krećete u svom ličnom balonu. U automobilu slušate omiljene melodije, igrate glasne računarske igre, gledate film ili slušate uputstva za navigaciju – bez ometanja okoline.

Ovo je opcija koju nudi SoundBeamer, novi futuristički audio uređaj izraelske kompanije Noveto Systems. Desktop uređaj emituje zvuk direktno na slušaoca bez potrebe za slušalicama.

Stručnjaci koji su već testirali uređaj opisuju osjećaj slušanja direktno iz naučno-fantastičnog filma. – Trodimenzionalni zvuk je toliko blizu da ga osjećate u ušima, kao i ispred, iznad i iza njih”, napisali su u jednom od komentara.

Kompanija očekuje da će uređaj, iako stoni, imati mnogo praktičnih upotreba, od slušanja muzike ili konferencijskih poziva bez ometanja saradnika, do igranja igara, gledanja filmova ili slušanja muzike bez ometanja okoline. Uprkos tome, moguće je jasno čuti zvukove iz okoline, navodi kompanija.

Tehnologija koristi 3D senzorski modul i locira i nadgleda položaj uha, gdje šalje zvuk ultrazvučnim talsaima kako bi stvorila zvučne džepove pored uha korisnika. Zvuk se može čuti u stereo ili 3D surround režimu, koji stvara zvuk od 360 stepeni oko slušalaca, rekli su iz kompanije.

Čak i izvršnom direktoru Christopheu Ramsteinu teško je riječima opisati koncept. – Mozak ne razumije šta se događa, rekao je. – Uređaj vam ne mora reći gdje ste. Ne teče na određeno mjesto. Prati vas gdje god krenete. Istovremeno, zvuk ne ometa druge. Ali i dalje možete komunicirati s njima, dodao je Ramstein.

Koncept nije nov, ali Noveto je prvi predstavio tehnologiju, a njihov će SoundBeamer 1.0 stoni uređaj biti prvi potrošački proizvod ili marka s ovom tehnologijom.

Ramstein je najavio da će “manja, seksi” verzija prototipa biti gotova do Božića 2021.