NLB Grupa ostvarila neto dobit od 104,6 milione eura

Banke

Uprkos složenoj ekonomskoj situaciji u godini koju je obilježila pandemija COVID-19, NLB Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 104,6 miliona EUR.

U odnosu na uporedni period prošle godine, dobit Grupe je za 57,6 miliona EUR manja kao posljedica dodatnih umanjenja vrijednosti i rezervacija u iznosu od 50,2 miliona EUR.

“NLB Banka AD Podgorica takođe nastavlja trend stabilnog poslovanja i u periodu I-IX 2020. godine ostvarila je neto dobit u iznosu od 3,1 miliona EURuz rezultat prije rezervacija i poreza u iznosu od 8,1 miliona EUR”, saopšteno je iz banke.

NLB Banka bilježi rast u obimu kreditiranja u odnosu na isti period prethodne godine, što za rezultat ima porast kreditnog portfelja. Rast bruto kredita u prvih devet mjeseci 2020. godine je zabilježen u svim segmentima: stanovništvo bilježi rast od 6,9%; pravna lica 13,5%, a država 20,5%.

Iz NLB navode da je Banka uspjela da održi dobru likvidnosnu poziciju u odnosu na kraj prethodne godine, pa su pokazatelji likvidnosti iznad minimalno propisanih vrijednosti. Koeficijent adekvatnosti kapitala je značajno iznad zakonskog minimuma, te na 30.9.2020. godine iznosi 16,05%.

“U ovako izazovnom okruženju koje je novo za sve nas, ponosni smo što dokazujemo da smo sposobni, ne samo da održavamo sve svoje poslovne aktivnosti, već i da povećavamo nivo usluga i razumijevanja finansijskih potreba naših klijenata. Na raspolaganju smo 24/7 putem digitalnih kanala, kreiramo nove, povoljnije i lakše dostupne proizvode za prevazilaženje problema u otplati kredita, nastalih kao posljedica korona krize. Inicijativama poput „Okvira pomoći“ za dodjelu besplatnog reklamnog prostora za mikro i mala preduzeća koja su posebno pogođena pandemijom, te pružanjem mogućnosti našim klijentima da otvore svoju internet prodavnicu u roku od nekoliko minuta, pokazujemo brigu prema zajednici i stvaramo dodatnu vrijednost čak i u kriznoj situaciji”, istako je Martin Leberle, glavni izvršni direktor NLB Banke AD Podgorica.

On je zahvalio klijentima na poverenju i podršci, a zaposlenima na motivaciji i posvećenosti.

Izvještaj o poslovanju NLB Banke AD Podgorica za period I-IX 2020.godine, dostupan je na web stranici banke.

“NLB Grupa ostvaruje snažnu kapitalnu poziciju koja će biti važna za preuzimanje Komercijalne banke AD Beograd planirano za posljednji kvartal 2020. godine, u zavisnosti od dobijenih saglasnosti regulatora i uspješnog suočavanja sa posljedicama pandemije COVID-19”, navodi se u saopštenju NLB.

Dodatno, pozicija likvidnosti Grupe na kraju trećeg kvartala ostaje izuzetno jaka, dodaju.

„Kao što je bilo jasno već u proljeće, mjeseci koji su uslijedili pokazali su još jednom da se znanje, iskustvo, profesionalnost, odgovornost i konačno veličina finansijske grupacije kakva je NLB Grupa, mogu pokazati posebno učinkovitim u vrijeme krize i ekonomske hibernacije. Nastavili smo uspješno reagovati na pandemiju COVID-19, zadržavajući kao prioritet brigu o zdravlju naših zaposlenih i klijenata, kojima smo ponudili još širi spektar dostupnih digitalnih rješenja 24/7 (24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji), istovremeno pružajući gotovinske usluge u filijalama. Tokom krize s koronavirusom kontinuirano smo podržavali naše kupce nudeći moratorijume (1,7 milijardi eura) i značajne linije likvidnosti, podržavajući domaća poduzeća i domaćinstva”, rezimirao je aktivnosti Grupe zaključno sa trećim kvartalom predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

„Izgledi za budućnost ostaju neizvjesni, budući da je drugi talas epidemije donio niz novih mjera, ograničavajući time javni život, potrošnju i mnoge poslovne aktivnosti, međutim, nastavićemo da pružamo podršku klijentima, nudeći im relevantna rješenja u svakoj situaciji kako bi im pomogli da budu spremni – za sve što dolazi”, zaključio je Brodnjak.

Brodnjak je na posljednjoj sjednici Nadzornog Odbora dobio novi petogodišnji mandat na čelu NLB Grupe.