EK kaznila pet velikih banaka zbog manipulacije valutnim kursevima

Banke

Evropska komisija objavila je da je grupi od pet međunarodnih banaka izrekla novčane kazne u ukupnoj vrijednosti 1,7 milijardi eura zbog manipulacije valutnim kursevima na finansijskim tržištima.

Komisija je istragom utvrdila da su pojedini trgovci britanskih banaka “Barclays” i “Royal Bank of Scotland“, američkih “Citigroupa” i “JP Morgana” i japanske “MUFG Banke” u neformalnim razgovorima na internetu razmjenjivali osjetljive informacije i s vremena na vrijeme koordinisali strategije trgovanja valutama, prenosi Index.hr.

Na temelju tih razgovora odlučivali su hoće li kupovati ili prodavati određene valute u svom portfelju i kada, tumači Komisija u saopštenju.

Sporne su kupoprodaje obuhvatile ukupno 11 valuta.

Brisel je juče njihovim bankama izrekao dvije grupe kazni u ukupnom iznosu 1,7 milijardi eura.

Prva grupa uključuje kazne u ukupnom iznosu od oko 811 miliona eura, izrečene “Barclaysu”, “The Royal Bank of Scotlandu” (RBS), “Citi Groupu” i “JP Morganu”.

Druga predviđa oko 258 miliona eura kazni “Barclaysu”, “RBS-u” i “MUFG Banku”.

Najveća je kazna izrečena “Citigroupu”, od oko 311 miliona eura, a slijedi JP Morgan s 299 miliona eura.

Sve su banke osim “MUFG Banka” sarađivale u istrazi pa su im kazne smanjene.

Švajcarska banka UBS takođe je bila dio grupe, ali je oslobođena kazne jer je izvijestila Komisiju o kršenju propisa ravnopravne tržišne utakmice.

Iz Brisela su poručili da nastavljaju odvojene istrage o trgovanju valutama na finansijskim tržištima.
Portparol Komisije nije želio navesti detalje, rekavši tek da je švajcarski “Credit Suisse” još predmet istrage u odvojenom predmetu o mogućem kršenju tržišne utakmice u odvojenim neformalnim razgovorima na profesionalnim internet forumima.