Američki san: Od prodavca “od vrata do vrata” do najmlađe milionerke

Milioneri

„Razlika između ljudi koji ostvaruju svoje snove i onih koji ne ostvaruju je jednostavna. Stvar je u akciji. Ne radi se o tome da imate mnogo pameti, novca ili iskustva“, tvrdi osnivač i izvršna direktorka kompanije Spanx Sari Blejkli.

Sara Blejkli je kreatorka steznika koje nose sve zvijezde Holivuda, a 2012. godine zasijala je na naslovnici časopisa Forbs kao najmlađa milionerka koja je sama stvorila bogatstvo.

Nije sve išlo glatko

„Prije dve decenije, bila sam samo devojka s običnim, bezveznim poslom i ludom idejom. Nisam imala mnogo novca, iskustva ili znanja o industriji. Ali sam odlučila da se upustim u sve to“, kaže Blejkli.

Zapravo, Blejkli je osnovala kompaniju Spanx 1998. godine, sa samo 5.000 dolara ušteđevine od prodaje faks mašina od vrata do vrata. Bez ikakvog iskustva u dizajnu, poslu ili proizvodnji, Blejkli je na kraju izgradila Spanx u brend vrijedan milijardu dolara.

Na početku svi su joj zatvarali vrata ispred nosa, cijepali vizit-karte, borila se da dobije sredstva.

I zaista je morala „da se potrudi“ da uvede Spanx na police prvog većeg trgovca, kompanije Neiman Mekus. Nakon višestrukih pokušaja da proda svoj proizvod, Blejkli je tokom sastanka zamolila predstavnicu kompanije da joj pokaže kako Spanx zapravo radi.

„U toku sastanka sa predstavnicom Neimana Marcusa, mogla sam da vidim da od posla nema ništa i znala sam da imam samo još jednu šansu pa sam je zamolila da pođe sa mnom do kupatila. Malo se iznenadila pitanjem, ali sam joj objasnila da samo tako mogu da joj pokažem šta Spanx radi“, rekla je preduzetnica.

„Presvukla sam se u odvojenoj kabinu, obukla Spanx i pokazala joj razliku. Pogledala me je i rekla: Kapiram, sjajno je! I tada se sve promijenilo“, kaže Blejkli.

Sada u ponudi osim čarapa koje oblikuju telo ima i korsete, kupaće kostime, helanke, donji veš… Prema podacima magazina Forbs, bogatstvo Sare Blejkli se procenjuje na 610 miliona dolara.

Izvor: BIZLife