Hyundai sumnjičav prema saradnji sa Appleom

Automobil

Najavljena mogućnost da Hjundai sklapa automobile za Apple, nije oduševila ključne ljude u južnokorejskoj kompaniji.

Rojters je od jednog njihovog člana upravljačke strukture saznao da neki donosioci odluka u korporaciji nisu baš srećni s Appleovim prijedlogom saradnje.

I dalje se, kaže izvor, oko toga lome koplja, odnosno odluka o uključivanju u projekat i načinu saradnje s Eplom i dalje nije donijeta.

“Mi nismo kompanija koja za druge proizvodi automobile, a saradnja s Appleom ne donosi uvijek odlične rezultate”, stav je skeptične struje u Hyundaiju.

Ova kompanija i ranije nije bila sklona saradnji s drugima, a kao argument za to navodi se trenutno visok nivo vertikalne integrisanosti unutar koncerna. Ona je tolika da Hyundai u svom vlasništvu ima čak i fabrike za proizvodnju čelika za vozila.

Apple u, s druge strane, ovakva saradnja nije strana. Njihov najistaknutiji proizvod, iPhone, od početka sklapaju podizvođači poput Foxconna.

Sada su se, izgleda, ponadali da bi Hyundai (ili Kia) mogli preuzeti takvu ulogu u sklapanju vozila, dok bi oni bili zaduženi za tehnologiju i nabavku sastavnih dijelova od više dobavljača.

To se, pak, nekima u korejskom koncernu nije svidjelo. Ostali detalji oko moguće saradnje i same proizvodnje nekog budućeg Apple Cara i dalje su najstrože čuvana tajna.